Стабілізація цін на вітчизняному паливному ринку в 2019 році, на думку аналітиків, – тимчасове явище

На українському паливному ринку настало покращення

Ціни на паливо в Україні стабілізувалися. Ще нещодавно однією з найбільш обговорюваних тем на вітчизняному паливному ринку було підвищення котирувань в Середземномор'ї і портах Європи. Саме це стало основною причиною, на думку багатьох трейдерів, через яку відбулося збільшення вартості оптових закупівель дизельного палива в Україні в середині минулого 2018 року. В даний час ціни не змінюються, що в деякій мірі насторожує українських громадян. Нагадаємо, поточна вартість дизельного палива в Україні становить 28, 33 грн.

Якою є поточна ситуація на світовому ринку

Тим часом на світовому фінансовому ринку поки так само спокійно. Нафта марки Brent зупинилася в ціні – один барель прирівнюється до 60 доларів США, з невеликими коливаннями. На думку багатьох фінансових аналітиків, такий стан справ багато в чому пов'язаний з впливом поточної ситуації в Китаї. Як відомо, ще в кінці грудня минулого 2018 року рівень експорту цієї країни знизився на 4,4% з аналогічними показниками за 2017 рік. Це стало найбільшим падінням за останні кілька років. Подальше ослаблення китайської економіки тільки підтверджує це. Що стосується імпорту, то його обсяги теж скоротилися майже на 8%. Незважаючи на це, як показує практика, імпорт сирої нафти, вироблений Китаєм, другий місяць поспіль перевищує позначку в 10 млн барелів за добу. Згідно зі статистикою, це на 30% більше порівняно з тими показниками, які були в грудні минулого 2018 року.

Вітчизняні фінансові аналітики закликають українських громадян не орієнтуватися на поточний стан справ, оскільки, відповідно до їхніх прогнозів, ця ситуація носить тимчасовий характер, і незабаром стабілізація цін на паливо припиниться. Згідно з заявою директора Консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, на тлі нинішньої вартості нафти на світовому фінансовому ринку потенціал для зниження вартості палива в Україні буде триматися на рівні 2 -2,5 грн.

Ще однією новиною, яка стала не менш актуальною останнім часом, є різке падіння вартості скрапленого газу. Нещодавно ціна на цю речовину подолала психологічну позначку в 13 грн. На думку експертів, мінімізувати негативні наслідки такої події можна, скориставшись запасами цього виду палива, які ще залишилися на ринку.